top of page
  • Writer's pictureKristina Hristova

The Golden hour, или защо да станем в 4:30 сутринта за фотосесия

Обзалагам се, че мисълта не ви харесва. Особено ако четете тази статия, тъй като ви предстои фотосесия с мен и съм ви препратила насам, за да ви убедя колко добра идея е да снимаме по време на така наречения 'Златен час'. Но бъдете уверени че и за мен далеч не е лесно ставането по тъмно и все пак от опит знам че усилията всеки път биват многократно възнаградени. Но първо...


Що е то "Златен час"?


Залез в Санторини, класически пример за Златен час


Това е времето от деня, когато слънцето е ниско в небето, по изгрев или залез слънце. Нарича се "Златният час" (the Golden hour) , тъй като има мека златна светлина, коята кара всичко да изглежда красиво - от пастелените цветове в небето, до порцелановата и сияеща кожа на хората. Този феномен е резултат на взаимодействието на слънчевата светлина със земната атмосфера при различните обстоятелства. Продължава около 40 минути и именно тогава светлината е в меките нюанси от червено към жълто, благодарение на които лицето изглежда безупречно. Може да се каже че това е естествения филтър на природата.


Важно е да помним, че в тези часове на деня условията за снимане се променят много бързо. Може да бъде въпрос на половин час разлика, дали ефектът ще е 'Уау!" или просто "ОК", затова и точността в тези случаи е много важна. За да разберете по-добре разликата, ще ви покажа колко различно изглеждат снимки направени на едно и също място, в един и същи ден, в рамките на един час.
Видът е съвсем различен, нали? Снимките вляво са снимани между 5:33 и 5:47 по време на изгрева, докато тези вдясно са направени между 6:44 и 6:48.

Но сега идва и един друг въпрос, който сигурно много от вас се питат...


Защо да ставаме толкова рано за фотосесия, щом като по залез слънце също може да хванем златния час?


Това е добра логика. И действително, в повечето случаи нито се налага да ставаме толкова рано, нито пък е препоръчително. В крайна сметка, ако сте от хората, които сутрин едва си държат очите отворени и по-скоро ще ви се плаче отколкото да се усмихвате - то красивата светлина няма да скрие това. Залезите в 90% от случаите са по-добрият избор за фотосесии. Но нека обсъдим все пак другите 10% в които времето около изгрев слънце е най-добрият вариант. Една основна причина за това е: няма хора. Представете си следния сценарий: намерили сте мечтаното място за фотосесия, гледката е прекрасна, всичко е толкова романтично... докато не осъзнаете че десетки, дори стотици други хора, са се събрали точно там за да гледат залеза. Всъщност, дори няколко човека в кадър могат да развалят цялата атмосфера. Това е особено вярно когато снимките са в някой голям град или на популярна туристическа дестинация, където е обичайно да има тълпи от хора. Скоро ми предстои да снимам love story в Истанбул, и като четъртият най-населен град в света, несъмнено това би било от голяма полза за пресъздаването на романтична атмосфера. Освен ако това не е търсен ефект, ранните сутрини са най-спокойното време от деня, когато дори на иначе оживени места може да няма жив човек.

Пример за това са две фотосесии в центъра София, които снимах наскоро. Едната е правена по изгрев слънце, а другата по залез. Можете ли да познаете коя коя е?:

Има снимки които просто не могат да бъдат осъществени с много хора наоколо и за мнозина би било притеснително да се отпуснат пред камерата, знаейки че всички ги гледат.

Друга причина е, че локацията понякога налага да се съобразим с посоката в която се намира слънцето. Пример за това е българското Черноморие. Ако искате да имате снимки със слънчевия диск зад хоризонта, то единствения вариант е да снимаме по изгрев, тъй като морето е на изток, а залезът винаги се пада в противоположната посока. Ако искате хем залез, хем море... Ще трябва да си намерите подходящо място за това в чужбина. А аз знам за един фотограф който пътува до всякакви дестинации. : )

В случай че искате неограничени от времето и пространството възможности: на места като Исландия през лятото, слънцето въобще не залязва и златния час продължава близо 7 часа без прекъсване! И ако това не е мечтата на всеки фотограф :)


Надявам се статията ви беше интересна и сте малко-по склонни от преди да експериментирате с необичайните идеи на вашия фотограф!


 

За тези от вас които не ме познават - Аз съм Кристина Христова, сватбен и портретен фотограф. Ценя много естествената светлина и ще видите това в повечето от снимките ми. Снимам сватби на територията на цяла България и предлагам фотосесии за градовете София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Хасково, Кърджали и региона. Също приемам ангажименти в чужбина. За индивидуални запитвания, моля попълнете формата за връзка с мен.

Може да се свържете с мен и по следните начини:

Instagram - https://www.instagram.com/k.hristovaphotography/

Facebook - https://www.facebook.com/KristinaHristovaPhotography/


4 views0 comments
bottom of page