top of page
  • Writer's pictureKristina Hristova

Предсватбена фотосесия край Меандрите на река Арда, Кърджали

Миналата седмица имах удовлствието да снимам фотосесия на едно спиращо дъха място в България, което за добро или зло е забележителност непозната за повечето хора. Ако беше в Западна Европа или Америка, мисля си, сигурно щеше да има тълпи от туристи и хора от цял свят да идват за да го видят. Тук - тишина, спокойствие, по пътя сигурно минаха по-малко от 10 коли за един час. Представям на вашето внимание: Меандрите на Арда.

Всъщност би било по-точно да се каже меандърът, тъй като този път посетихме само един, може би най-известният за снимки - т.н. 'Завоя'. За тези от вас, които не са наясно какво означава 'меандър', като включвам и себе си в това число, Уикипедия дава следното определение: Меандърът е извивка на речното корито във форма на подкова, образувала се под действието на съвкупност от фактори. Думата произлиза от старогръцкото име „Меандър“ на реката Бююк Мендерес в Мала Азия, чието корито представлява поредица от подобни извивки.

Една от причините мястото да е толкова слабо посещавано е отдалечеността му от почти всичко. Особено ако сте от София, пътят до там е цели 309km, а от Пловдив - 125km. Да си от провинцията има и своите плюсове и тъй като съм от Хасково, преходът беше значително по-кратък, но заслугите бяха до голяма степен на авантюристично настроените младоженци, които искаха да посетят възможно най-красивото място в района, за предсватбената си фотосесия.


Меандърът „Завоя“ край Стар читак и Рибарци

За тези които биха искали да го посетят - в края на поста ще ви дам точното местоположение. Но преди това, снимките на на прекрасните Дани и Красимира, от тяхната сватбена фотосесия край Завоя на Арда.
Затова обичам толкова фотосесиите преди или след сватбата, тъй като възможностите са наистина неограничени и могат да бъдат посетени места, до които иначе би било невъзможно да стигнем в сватбения ден. Както и да имаме лукса да си изберем времето за фотосесия с най-красивата светлина. Повече за това, в предишния ми пост за 'Златния час'


Меандрите на Арда далеч не са единственото красиво нещо в областта. По пътя минахме през много красиви полета, хълмове, гори, тихи родопски селца, като спряхме на няколко пъти за снимки.


Как се стига до там?


В почти всеки случай отправната точка е град Кърджали. Наименованието на мястото в Google Maps е "The Horseshoe" bend of Kardjali Dam, 6790 Ardino

От центъра на града до там, пътя е 30км, но не може да се вземе много бързо тъй като пътя на места е тесен и със много завои. След като тръгнете по ул. 8-ми Март, която ще ви изведе от града, имате само един завой в дясно при с.Кобиляне и един разклон няколко километра по-нататък в който продължавате пак в дясно. Това място от където е най-добрата гледка към 'Завоя' е малко след село Стар Читак. Няма как да го пропуснете, гледката е поразяваща.


Има още толкова много красиви места в България - Рила, Пирин, Бузлуджа, Перперикон, Белоградчишките скали, Райското Пръскало, нос Калиакра, Синеморец... Ако искате сватбена фотосесия или снимки без повод на някое от тези или други места, попълнете формата ми за контакти .

Снимам сватби на територията на цяла България и предлагам фотосесии за градовете София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Хасково, Кърджали и региона.

56 views0 comments
bottom of page